Ptát se vás, co budete dělat druhý dubnový týden, asi nemá moc smysl. Jasně, že budete sledovat Masters. Co si ho ale rovnou zahrát? Takovou šanci totiž dostanete v Grabštejně, kde se bude konat už 4. ročník Grabmasters. Což je podle všeho akce se vším všudy.

O co se jedná? No přeci o Masters! Čtyřkolový turnaj od čtvrtka do neděle se středečním par 3 turnájkem, k tomu Večeře šampionů, zelené sako… Ano, zní to bláznivě, ale stejně tak báječně.

„Nápad přišel velice spontánně v roce 2013, kdy se na mě ve čtvrtek v poledne obrátil David Forby Forbelský, dnes již mezinárodní golfový rozhodčí, s otázkou: Vole, kde jste, hrajeme Grabmasters! Moc jsem tu instrukci nechápal, ale naložil jsem dceru a jeli jsme hrát,“ vzpomíná na samotné počátky jeden z dnešních spoluorganizátorů Tomáš Burda.

Atmosféra skoro jako na opravdovém Masters (foto: archiv)

První ročník si vyzkoušelo pět hráčů, druhý o rok později osm. Pak ale přišel zásadní zlom. Akce pro kamarády se změnila v „masovku“ a v roce 2015 na ni dorazilo plných 57 účastníků!

„Do třetího ročníku jsme šli již s jasným cílem – vytvořit tradici a zorganizovat čtyřdenní turnaj se vším všudy. Založili jsme webové stránky a facebookový profil, obeslali známé i neznámé a začali vše organizovat po vzoru Augusty,“ potvrzuje Burda.

A tak byl před akci vůbec poprvé zařazen tradiční turnaj na hřišti s parem 3, u krejčího bylo objednáno zelené sako a vytiskly se třeba i birdie karty po vzoru profesionálních turnajů.

„Jak napovídá název, naší inspirací je Masters a tím směrem se vše ubírá. Nechceme však Masters kopírovat. Převzali jsme jeho formát a nejvýraznější rysy, ale realizaci bereme s nadhledem. Některé prvky řešíme spíš s nadsázkou,“ říká Burda s tím, že hlavním cílem je propagace hřiště a strávení čtyř dnů v nevšední přátelské atmosféře.

Stejně tomu má být i letos, kdy bude představena novinka v podobě on-line scoringu. Hráči tak budou neustále vědět, jak na tom jsou a svými výsledky se budou moci chlubit třeba i na sociálních sítích.

Dorazí i velké hvězdy, třeba Bubba Watson (foto: archiv)

A jaké jsou plány do budoucna? „V minulém roce jsme měli 57 hráčů, což naznačilo, že devítka bude málo a proto jsme nechali postavit dalších devět jamek, abychom mohli navýšit kapacitu turnaje. Pět jich je již v hratelné podobě, dalších pět je ve výstavbě a my věříme, že pátý ročník již budeme hrát na osmnáctce.“

„Pokud máte pocit, že jste se dopočítali 19 jamek, tak je to správně. Turnaj jako Grabmasters musí mít minimálně jednu jamku v záloze, kdyby se stalo něco nepředvídatelného. Nejsme hazardéři jako v Augustě, abychom šli do turnaje s osmnácti jamkami,“ dodává s úsměvem Burda. A potvrzuje, že na Grabštejně bude začátkem dubna nejspíše hodně veselo.

Program Grabmasters 2016:

středa 6. dubna, 14:00
Par3 contest (miniturnaj na devítijamkové akademii)

středa 6. dubna, 17:00
Večeře šampiónů – vítěz ročníku 2015, kterým je Vojta Hříbal, hostí hráče ročníku 2016

čtvrtek 7. dubna, od 7:30
první kolo (9 jamek)

pátek 8. dubna, od 7:30 – druhé kolo (9 jamek)

pátek 8. dubna, od 18:00
společné sledování 2. hracího dne Masters 2016

sobota 9. dubna, od 7:30
třetí kolo (18 jamek, pevné tee time dle výsledků z prvních dvou dnů)

neděle 10. dubna, od 7:30
čtvrté kolo (18 jamek, pevné teetime dle výsledků z prvních tří dnů)

neděle 10. dubna, 18:30
slavnostní vyhlášení vítězů, předávání zeleného saka