Sobotní pozice kamenů

Zpráva od ředitele:
Hlavní statistik Tomča je jistě pohroužen do čísel, grafů, integrálů a dalších nástrojů. Co mně leželo v hlavě jsem si musel zjistit hned. zaslechl jsem několik hlasů jak sobotní pozice odpališť byla jednoduchá, jak se tím turnaj stává neregulerním a jak jsou zvýhodnění kratší hráči, když jsou kameny posunuté dopředu. Tak sobotní, tedy „lehčí“ kolo – průměrný výsledek 98,9. Finálové, „těžší“ 95,3. Takže pozicí kamenů to asi nebude …

Takto informuje Forby.

Já bych si dovolil doplnit drobná fakta k tomuto případu, abychom si ujasnili jak to je ve skutečnosti.

Pokud sledujete golf v televizi, zjistíte, že posouvání odpališť během čtyřdenních turnajů je zcela běžný postup, který zkušení pořadatelé turnajů kategorie major jako je třeba Grabmasters nebo Masters, často používají.

Každý, kdo v sobotu hrál si jistě všiml, jaký je asi tak rozdíl mezi jednotlivými odpališti. Pokud si snad nejste jisti, u mužů je to v průměru 20 metrů a u žen necelých 18. Uznejte, že to je rozdíl, který nemůže hru ovlivnit. Dá se předpokládat, že málo kdo z hráčů v sobotu trpěl tím, že by greeny přestřeloval o dvacet metrů.

Když porovnáme průměrné skórování na jednotlivých jamkách sobotního a nedělního kola, tak se rozdíly pohybují okolo 2 desetin rány a navíc třeba na 4 jamce, kde je rozdíl mezi žlutými a bílými odpališti poměrně velký je rozdíl čistá nula.

Skutečně není důvod za tím cokoliv hledat. Jednalo se pouze o zpestření hry.