Historie Zeleného saka

Jak se stalo, že se vlněný, nepohodlný symbol stal postupně jednou z nejikoničtějších a nejrozpoznatelnějších trofejí v historii sportu. I když jeho význam působí jako odvěký, zeleným sakem jsou vítězové oceňováni až od roku 1949 – tedy 15 let od prvního ročníku – když Sam Snead zaznamenal první ze svých tří vítězství v Augustě.
V roce 1937 (čtvrtém roce Masters, které se do roku 1939 jmenovalo “Augusta National Invitational”), nosili členové klubu zelená saka, aby se odlišili od diváků. Členové se údajně domnívali, že by to mohlo fanouškům zjednodušit orientaci jako “spolehlivý zdroj informací” a aby se číšníci vyznali v tom, kdo má přednostní právo na večeři.
Když Snead vyhrál Masters v roce 1949, Augusta National zpětně odměnil zeleným sakem každého z přechozích vítězů. Mezi nimi byla i spousta golfových legend včetně Byrona Nelsona a Jimmyho Demareta (každý z nich vyhrál dvakrát), Ralph Guldahl, Craig Wood, Henry Picard a Gene Sarazen. Sako, kterým byl odměněn Horton Smith, který vyhrál první ročník Augusta National Invitational v roce 1934, se prodalo v aukci v roce 2013 za 682229 dolarů. S největší pravděpodobností je to nejvyšší částka, jaká byla kdy zaplacena za golfovou trofej.
První zelené sako bylo ušito firmou Brooks Brothers, kde často nakupoval Cliff Roberts – spoluzakladatel hřiště v Augustě. Od roku 1941 byla saka pro členy šita místním krejčím Johnem Alfierim a v roce 1949 převzala jejich výrobu pobočka obchodu, který vlastnil Henry Cullom. Od roku 1967 saka vyrábělo víc než tucet dalších firem, z nichž nejčastější byla Hamilton Tailoring Company z Cincinnati. Nick Faldo, který vyhrál Masters v letech 1989, 1990 a 1996, má svá saka ušita od společnosti Nordstrom. Kvůli velkému počtu firem, které zelená saka šily, je používána stále stejná látka, která je vyráběna firmou z Dublinu v Georgii. Přesná barva je Pantone 342.
Zelené sako, které nosí vítězové během nedělního ceremoniálu je pouze vypůjčené. Následně obdrží sako na míru, které si mohou po dobu jednoho roku ponechat. Potom mohou sako nosit už pouze v areálu klubu v Augustě. Existuje spousta případů, kdy loňský vítěz neuposlechl toto pravidlo. Své o tom ví například Gary Player, který sako po svém vítězství v roce 1961 zapomněl doma v Jižní Africe. V dalším roce prohrál v playoff s Arnoldem Palmerem a krátce na to mu volal kvůli chybějícímu saku sám Roberts.