Poprvé na osmnácti jamkách

Společně s turnajem Grabmasters roste i jeho domov – golfové hřiště Grabštejn. Po prvních pěti ročnících, které se hrály na starém prověřeném devítijamkovém hřišti, jsme se konečně dočkali a letos poprvé nás čeká plnohodnotná osmnáctka.

 

 

Několik let plánování, příprav a následné tvrdé dřiny přineslo své ovoce a v červnu 2017 bylo hřiště rozšířeno o 10 nových jamek.

Pro většinu z vás to pochopitelně nejsou nové informace, ale protože se stejně jako v předchozích letech na Grabmasters chystá početná skupina hráčů, kteří na Grabštejně nikdy nebyli, rozhodli jsme se připravit alespoň několik základních informací k novému layoutu hřiště.

 

 

Architekt hřiště, Honza Šefčík, se rozhodl, že nebude hřiště rozšiřovat obvyklým způsobem, tedy o druhou devítku, ale že nové jamky nakombinuje s jamkami starými, takže vše působí pestřejším dojmem a hlavně se tak vyhnul „nudě“ staré devítky.

 

První tři jamky jsou téměř beze změny, jediným rozdílem je prodloužení dvojky, která se tím změnila na pětipar, což však neznamená, že by se na ní hrála lepší čísla. Skutečná změna přichází až na čtvrté jamce, což je nový třípar a také první nová jamka.

 

 

Následují dva čtyřpary – pětka je rovná, do mírného kopce a klíčem k jejímu pokoření je zasažení fairwaye, které je vždy odměněno významným doběhem. Šestá jamka je mírný levý dogleg, který se hraje na slepo okolo lesa. Paliči samozřejmě mohou přes les.

Sedmička je je krátký třípar s malým greenem, kde záleží jenom na šikovnosti hráče. Na dostřel je tato jamka pro každého. Osmá jamka – pětipar s problematickým mířením, který působí nekonečným dojmem, ale je to skutečně jen dojem.

 

Poslední jamkou první devítky je opět třípar, který je zcela ukrytý v lese, hraje se z kopce a i zde je velice důležitá správná volba hole pro zasažení greenu.

 

 

 

Druhá devítka začíná krátkým pětiparem do kopce. První rána je komplikovaná, protože fairway je skrytá terénem a vysokými heavy roughy, ale pokud se vám podaří zvolit správný směr z týčka, zbytek je již jen rutina a na green se dá dostat i druhou ranou. Na jedenáctce, což je krátký čtyř par, který se hraje z kopce, mají dlouzí hráči šanci atakovat green první ranou a i pro ty kratší je jamka poměrně jednoduchá.

 

Dvanáctkou se vracíme na chvíli na staré hřiště, ale jenom proto, abychom vyšli na kopec, protože pokračujeme posledními dvěmi novými jamkami. Je to třináctka – kratičký třípar do pískovny a potom perla grabštejnského hřiště – čtrnáctá jamka – čtyřpar s rybníkem, úzkým přístupem na green a hlavně pastva pro oči z každého úhlu.

 

Poslední čtyři jamky jsou již staré známé a hrají se i v tradičním pořadí, takže asi není co popisovat.

Birdie karty jednotlivých jamek najdete na webu v sekci „Course“ a hlavně – Grabštejn je hřiště, které je celoročně v provozu, hraje se vždy na letní greeny a před sezónou, která začíná až v dubnu se hraje za zlevněné fee takže vám nic nebrání v důkladném seznámení s novými jamkami a v tréninku na Grabmasters.

photo: Petr Kosina