Grabmasters charity

V prosinci proběhla médii informace o spolupráci Grabmasters a CZDGA, tedy Asociace hendikepovaných golfistů. V roce 2017 jsme totiž úspěšně otestovali projekt, který tuto spolupráci odstartoval a protože se jednalo o dobrý start, rozhodli jsme se v letošním roce navázat již oficiální cestou.

Loňská demoverze totiž nebyla nikde medializována a ani samotní hráči nebyli o celé záležitosti oficiálně informováni.

Již dlouhá léta funguje na PGA a potažmo tedy i na Masters nepsané pravidlo, že hráči za každého zahraného eagla dávají 1000 dolarů na charitu. Je to báječná myšlenka, která by neměla být ani na Grabmasters opomíjena. Proto jsme v rámci 5. ročníku Grabmasters provedli drobnou modifikaci a systém uzpůsobili našim výkonnostním a finančním možnostem. Věřte, že to nebylo jednoduché najít tu správnou hranici, aby do pokladny padaly zlaťáky a zároveň abychom se s Forbym jakémukoliv placení vyhnuli. Nakonec se nám podařilo najít kompromis, který do této vloženky zapojí každého hráče.

Nejsme takoví elitáři jako PGA a nedáváme šanci pouze několika nejlepším. Chceme, aby Grabmasters charity otevřela svou náruč skutečně každému, proto byl vstupní limit o dva stupně snížen a nemusíte tudíž zahrát rovnou eagle. Stačí obyčejný par.

V praxi to funguje tak, že před klubovnou nebo v klubovně bude k dispozici „prasátko“, do kterého bude moci každý hráč po dokončení svého kola vhodit částku rovnající se desetinásobku počtu zahraných parů, birdie, eaglů, albatrosů a kondorů. To znamená, že za šest parů, dvě birdie a jednoho eagla to dělá 90 Kč.

Jedná se o charitu, proto z tohoto systému hráčům nevzniká žádná povinnost. Zapojit se může každý, ale vše je dobrovolné.

Rozsáhlá diskuse samozřejmě proběhla i na téma, jak s vybraným obnosem nejlépe naložit. V dnešní době je možností nejspíš nekonečně mnoho a rozhodování nebylo jednoduché. Každý, na koho v tomto směru pomyslíte, by finanční podporu potřeboval a nejspíš by ji každý i ocenil, ale pokud má být rozhodnutí smysluplné, nemá význam vybranou částku dělit na více projektů. Proto jsme se rozhodli, že jako golfisté budeme podporovat ty, kteří jsou nám nejbližší, tedy naše hendikepované kolegy. Zároveň se nám podařilo některé z nich nalákat na účast v turnaji, takže jistě bude dostatek příležitostí okouknout, jak to dělají, že jsou jejich výsledky obvykle lepší než ty naše.

A navíc, tím že se zapojí do turnaje, zapojí se nejspíš i do Grabmasters charity a tím pádem to vlastně bude částečně takové to „národ sobě“ a nezůstane všechna tíha jen na našich bedrech.