Pravidlová poradna

V takovém tom klubovnovém výkladu pravidel by mohl náš novinkový online scoring vzbudit diskuze a možná i obavy. Abychom problémům tohoto typu předešli, rozhodli jsme se po vzoru některých známých serverů založit „pravidlovou poradnu“. Když se ovšem na takovou pravidlovou poradnu podíváte, zjistíte, že dotazů a odpovědí je tam takové množství, že je prakticky nemožné se v nich orientovat a dotazy se často opakují.

Protože jsme Grabmasters, hledali jsme a i našli (jak je naším dobrým zvykem) revoluční a elegantní řešení, které naši pravidlovou databázi zjednoduší a zpřehlední.  Naše poradna bude mít totiž pouze jeden dotaz a jednu odpověď.

Nelehká byla také volba experta, na kterého se obrátit. Pravidlových autorit máme v našem malém rybníce dostatek a jejich kvalifikace je na vysoké úrovni. Mezi rozhodčí s nejvyšší možnou kvalifikací sice patří i Forby, ale protože je zároveň i členem organizačního výboru Grabmasters, nepůsobil by dost věrohodně. Říkali jsme si, že by to měl být někdo věhlasný, někdo znalý prostředí, středně vysoký, svalnatý fešák, sympaťák, charizmatický chlapík s typickým účesem, který ho dostatečně odlišuje od okolí. Volba nakonec padla na letitého účastníka našeho turnaje jímž je Michael Jon.

Dotaz číslo 1

Dobrý den,

chystám se na věhlasný turnaj, jehož součástí bude i online scoring, který bude prováděn pomocí aplikace v mobilním telefonu. Není to nezákonné?

Děkuji za odpověď

Odpověď číslo 1

Tohle? To ani v Augustě nevedou!!!

Osoby řídící Grabmasters připravily další lahůdku. Nicméně by asi bylo správné pár věcí vysvětlit, podotknout, objasnit a tak. Vše se týká online scoringu. Je to super věc, ale protože se na to používá telefon, dá se očekávat, že by mohl někdo vznášet připomínky, že to je proti pravidlům. Jaká je situace z hlediska výkladu Pravidel golfu, edice platné od 1. ledna 2016?

Tato edice není zdaleka tou první, která umožnila používání měřících přístrojů. Tedy těch, co měří vzdálenost. A posléze se vyrojilo mnoho nejrůznějších pochybných postupů a variant. Chytré (zvláštní pojmenování) telefony, hodinky… A taky následně pochybnosti, jestli při manipulaci s telefonem nedochází ke zjišťování nepovolených informací (síla a směr větru, sklon a podobně jsou stále zakázány!), přišlo pár diskvalifikací a hle, už se nám objevuje víc a víc Rozhodnutí, které situaci alespoň částečně vyjasňují.

Co tedy bude při Grabmasters 2016 povoleno?
1) používání elektronických měřících přístrojů
2) zadávání průběžných výsledků pomocí mobilních telefonů
3) průběžné sledování leaderboardu

To vše v souladu s místním pravidlem / podmínkou soutěže o měřácích a následně v souladu s Rozhodnutím 14-3/16 které říká, že zadávání dat je v pořádku a podívat se na průběžné výsledky (leaderboard) je taky v pořádku. Mohlo by dojít k diskuzím ohledně počasí, které na nás křičí z našich nejchytřejších, chytrých, ale i těch trochu hloupých mobilů hned místo pozdravu. Vězte, že Rozhodnutí 14-3/18 říká, že podívat se na multifunkčním elektronickém zařízení na počasí je v pořádku. Hráč by byl trestán jen v případě, že by některou ze zakázaných hodnot aktivně měřil – rozuměj třeba používal anemometr nebo vypustit meteorologický balón.

Díky těmto úpravám Pravidel se tak nikdo nebude vystavovat nepříjemnému setkání s vyšetřovacím komandem ani neuvidí nové bílé kachlíky ve vyšetřovací místnosti využívané čas od času Soutěžními výbory, protože všechno bude ok a „právně“ v pořádku. Tedy aspoň do chvíle, než si někdo ze Soutěžících natočí video, aby se viděl, jak švihá, nebo zavolá Davidovi Leadbetterovi s žádostí o rychlou radu ohledně jeho yipsu nebo jak odstranit šlajz na odpališti. Hráči taky nesmí během Stanoveného kola poslouchat do sluchátek muziku. To by pak byla jisto jistě kachlíkárna ve sklepě Grabštejnské klubovny v akci.