Večeře šampionů

Tradiční večeře šampionů, nedílná součást Masters (i Grabmasters) v sobě skrývá mnoho zajímavostí. Pojďme se teď na pár z nich podívat… Jaké se podávají chody? A druhy jídla? Čtěte dál…

 

Vůbec první Večeře šampionů se uskutečnila v roce 1952 a jejím pořadatelem nemohl být nikdo jiný, než legendární Ben Hogan. Myšlenka je vcelku jednoduchá – každý, kdo vyhraje Masters, se automaticky stane členem exkluzivního klubu, který má tu čest započnout v úterý v podvečer ten největší golfový svátek. Nejčerstvější vítěz Masters musí ovšem utvořit menu, na které své „zelenosakaté“ přátele pozve, přičemž ji samosebou musí i zaplatit.

 

A teď k samotným chodům. V začátcích se na večeři šetřilo a tabule často obsahovala pouze jeden nebo dva chody. Dnes se ale chce každý šampion blýsknout tou nejlepší večeří. Mezi hráči je jako jedna z nejlepších večeří označována ta Tigerova, kdy se slovy: „Je to součást mého mládí. Tohle jím.“, na stůl naservíroval cheeseburgery s hranolkami. Obzvláště Byron Nelson si tehdy menu pochvaloval, protože tohle prý doma nikdy nedostává.

Další zajímavé druh jídla nabídl třeba Kanaďan Mike Weir, když pro své hosty nechal připravit losí maso, divočáka a kanadské pivo. Nick Faldo vsadil „na jistotu“, podával typicky anglické „Fish and chips“ a Sandy Lyle pojal svou večeři tak vážně, že si k servírování typicky skotských haggis s rozmačkanými bramborami a tuřínem dokonce vzal i kilt. Bubba Watson naopak na počest své různorodé hry přichystal i různorodé menu – Caesar salát a grilované kuřecí maso se na stole mísilo se šťouchanými bramborami s kukuřicí, makarony, kukuřičným chlebem a na závěr byl připraven confetti cake s vanilkovou zmrzlinou.

 

Ačkoliv má Grabmasters v Masters velký vzor, Večeře šampionů se musela trochu upravit. Na rozdíl od Augusty máme večeři až ve středu po Par 3 contestu a pochutnat si může každý účastník aktuálního ročníku turnaje– protože kdyby naši tři vítězové vyrazili na večeři, my ostatní bychom z toho nic neměli.

 

autor: Bobeška
http://golf.about.com/od/majorchampionships/a/champdinner.htm
http://www.golfdigest.com/gallery/champions-dinners-photos