Vyprodáno! Grabmasters láká na tradici, bude součástí WAGR?

převzato z www.golfextra.cz
autor: Honza Šimon Fait

 

V České republice se pořádá řada úctyhodných, bláznivých, prostě zajímavých turnajů. Ten na Grabštejně začátkem dubna je ale skutečně výjimečný. Vždyť se jedná vlastně o české Masters, dokonalou kopii úvodního majoru sezony v Augustě.

Zatímco do Augusty se ale ještě máte „s trochou štěstí“ šanci dostat, Grabmasters už hlásí vyprodáno. Pátý ročník, který se bude samozřejmě konat ve stejném termínu, jako Masters, tedy od 6. do 9. dubna, zaznamenal rekordní zájem o účast.

Prvního ročníku v roce 2013 se zúčastnilo pouze pět hráčů, když jedinou kategorií a zároveň podmínkou bylo „dostavit se na start“. V dalších letech ale počet startujících stoupal až došel na letošní „plné pole“ se 75 golfisty.

„Přihlašování do ročníku 2017 nabralo takové obrátky, že i nás to zaskočilo, a to jsme byli připraveni na ledasco. Odstartovali jsme na Tři krále o půlnoci a v 0.15 jsme měli již 16 přihlášených. V sedm ráno to bylo okolo třiceti a padesátku jsme pokořili ve tři čtvrtě na pět. Nyní můžeme říci, že máme vyprodáno,“ prozradil nám Tomáš Burda, jeden z organizátorů této tak trochu bláznivé akce.

Během ní dojde na všechno, na co jste během tradičního Masters zvyklí. Nebude tak chybět Večeře šampionů, exhibice na tříparové akademii a samozřejmě ani čtyřkolový turnaj, ve kterém jde o zelené sako. Po dohrání kola se pak každý den samozřejmě společně sleduje přenos z Augusty.

Zní to lákavě? Chtěli byste být už letos přímo na místě? Šanci podle Burdy ještě stále máte: „Ve hře stále zůstává šest míst, která jsou součástí kategorie 13, tedy „ukecání Forbyho“. Tato místa jsou rezervována pro partnery turnaje, protože tím, že nemáme k dispozici žádné finance pro jeho pořádání, musíme ceny pro nejlepší hráče získávat alternativními cestami a jednou z nich jsou právě partneři.“

Aby toho nebylo málo, organizátoři se v roce 2017 rozhodli jít ještě dál a oslovili ke spolupráci WAGR, tedy světový amatérský golfový žebříček. 

„Když jsme zjišťovali, jak vlastně funguje, ukázalo se, že mít akci, která je jeho součástí, není až tak složité, jak to může vypadat. Stačí splnit několik administrativních záležitostí, které ale nejsou komplikované, a potom tam byla ještě jedna nenápadná podmínka… Že se musi jednat o elite tournament,“ poodhaluje Tomáš Burda.

O co jde?

„Nevěděli jsme si s tím rady, protože pod tím si můžete představit prakticky cokoliv. Jako vysvětlení nám bylo sděleno, že vítěz by měl hrát v průměru do +6. Pokud si tuto poučku správně vysvětlujeme a jedná se o průměr na kolo, tak by to mělo vyjít. První rok je turnaj vždy zařazen do žebříčku na zkoušku, aby přesvědčil, že je schopný splnit podmínky. Pokud uspěje, je od dalšího ročníku již regulérním turnajem, který se do světového amatérského žebříčku započítává.“

Pokud vás Grabmasters zaujalo, více informací se dozvíte na oficiálním webu turnaje. A samozřejmě také u nás na webu, kde budeme akci nejen během (Grab)Masters sledovat.