The Masters vs Grabmasters – pravidla

Mnohokrát za rok se odehrají dramatické chvíle, které mají co do činění s Pravidly golfu. Občas i na turnajích “velkého formátu”, občas se dokonce dá něco zahlédnout přímo v TV, někdy dokonce to, co se dá zahlédnout v TV vede k dramatickým chvílím na turnajích “velkého formátu”, že. Pojďme porovnat The Masters a Grabmasters.

 

1958

Během finálového kola se míč Arnolda Palmera zabořil v podmáčeném terénu za greenem dvanáctky. Palmer měl podle místního Pravidla nárok na beztrestnou úlevu, přivolaný rozhodčí (Arthur Lacey) z nějakého důvodu nesouhlasil. Po krátkém dohadování Palmer zahrál míč, jak ležel. Výsledkem bylo double bogey. Teprve pak se rozhodl hrát druhý míč s free dropem. S ním zahrál par. Soutěžní výbor s jeho postupem souhlasil, uznal za správný výsledek par a Palmer o ránu vyhrál.

1968

Tommy Aaron zapsal v nějakém pominutí smyslů Roberto de Vicenzovi par na jamce číslo 71 kde de Vicenzo zahrál birdie. Argentinec bohužel tento renonc objevil až po podepsání karty. Výbor neměl jinou možnost, než akceptovat skóre tak, jak bylo zapsáno, bez ohledu na fakt, že birdie viděly stovky diváků. De Vicenzo tak přišel o možnost hrát následující den play-off s Bobem Goalbym, který z této ultimátní minely vytěžil, co se vlastně vytěžit dalo.

2004

Ernie Els vzýval rozhodčí a pak i bohy v situaci, kdy byl jeho míč na mile vlevo od 11. fairwaye. Zavolal si rozhodčího a požadoval free drop od hromady větví. Nedostal ho. Nechal zavolat dalšího rozhodčího. Tomu se říká “second opinion” a každá túra s ním zachází jinak. Někde (především v USA) si o něj může říct hráč, jinde (v Evropě) může jenom rozhodčí a hráč nesmí. Free drop nedostal ani teď. Proto nechal Els zavolat předsedu soutěžního výboru Willa Nicholsona. A co byste řekli? Měl ho tam! Els vykopal z roští bogey a dostal se do play-off s Philem Mickelsonem, ve které – pardon – spravedlivě prohrál.

2009

Finálním katalyzátorem, který přinesl tak drastické změny v Pravidle 18-2b (a ještě přinese!) byl případ Padraiga Harringtona, kdy míčem na greenu evidentně nepohnul hráč ale vítr. Protože ale Harrington předtím založil, dostal trestnou… Dnes by tomu už bylo jinak…

2009

Rory McIlroye líznula pěkně zblízka diskvalifikace ve stejném roce. Vztekle nakopal písek, když se mu nepodařilo při druhém kole vyhrát míč z pravého greenside bunkeru na osmnáctce. Tento incident začal být vyšetřován až poté, co McIlroy podepsal a odevzdal kartu. Během vyšetřování uvedl, že se snažil pouze uhladit stopy. A že to vlastně jen udělal trochu víc energicky, než normálně… Tohle vysvětlení nakonec výboru stačilo a McIlroy si mohl jít odpinkat i další kolo.

2013

Když se rozhodnete někoho potrestat za pomalou hru, vyberete si radši 14ti letého čínského amatéra nebo některou z multimilionářských hvězd? Guan Tianlang dostal do kožichu trestnou za pomalou hru na 17. jamce. Své sympatie za to, že i přes tento trest udělal cut, mu vyjádřil nejeden z hráčů.

2013

Proč nebyl Tiger Woods prostě diskvalifikován za jasné porušení Pravidel? Protože výbor před podpisem karty usoudil, že vše bylo v naprostém pořádku…

 

Grabmasters?

Turnaj má pověst velice férového souboje bez všech podobných, výše uvedených výstřelků. Ba jde o turnaj pravidlově až podezřele klidný.

2015 + 2016

Snad jediné, co můžeme uvést, je fakt, že hlavní rozhodčí Forby neváhal diskvalifikovat dvakrát po sobě i samotného “Christa”! Což je jediný pravidlový exces, který za ta léta stojí vůbec za zmínku. Tak ať nám to vydrží i letos!