GRABMASTERS – co se skrývá za oponou

O svůj pohled na Grabmasters se s námi podělil pan Michael Jon, ikona nejen Grabmasters, ale i českého a mezinárodního golfu. Tento dlouholetý velice exponovaný mezinárodní golfový rozhodčí má před sebou čtvrtý ročník a podle informací od jeho nejbližších se velice těší.

 

Ne, hlavně fakt proboha nečekejte, že se právě chystá jakékoliv úžasné odhalení. Ať už by se mělo týkat organizace večeře šampionů, verbování světových hráčů a s tím spojeným vyplácením startovného, proč je záchodů právě tolik, kolik jich je nebo tolik diskutované téma rychlosti greenů. Čím začneme. Tak třeba… …rychlostí greenů. Ano, i na Grabštejně se každý rok na turnajový týden superintendanti vyšvihnou a předvedou, co se dá všechno udělat. Takže rychlost greenů na Grabštejně byla v posledních čtyřech letech vždy o půl stopy vyšší, než ta pověstná „championship speed“ v Augustě. Jak tohle můžu tvrdit? Bez problémů. Absolutně. Na Grabštejně potkáte ženu, jejíž jméno napoví vše. Viďte, Markétko..?

Když mi před lety (v roce 2014) Forby vysvětlil „wocogou“ (o co se jedná – pozn. redakce), s nadšením jsme se i se ženou a s kamarádem Ticháčkem zapojili aktivně do druhého ročníku. Tehdy ještě Ticháček nedokázal odehrát všechna povinná kola a tak se neobjevil v konečné výsledkové listině. To já jsem zaznamenal neuvěřitelný úspěch v podobě zisku automatického startu v roce 2015 díky umístění v Top 10, takže jsem nemusel čekat, budu-li ještě někdy požádán. Dokonce jsem chvilku pošilhával po „medaili“ (jasně, myslím to obrazně, všichni víme, že zelené sako je zelené sako) ale nakonec jsem dalšího člena soutěžního výboru, Tomču, nedokázal udolat.

Během jednoho pokolového posezeníčka a pokláboseníčka přibyl ke Grabmasters opravdový Par 3 Contest a tak hned následující rok mohl Tomáš Hájek potvrdit pověru, že jeho (na Grabštejně historicky první) vítěz nikdy nevyhrál hlavní turnaj, což taky potvrdil i rok následující a Honza Martiník. Proč to tady celý píšu. No abych dokázal, že Grabmasters je fakt Masters a to do detailu. Tedy, při prohlížení detailů se dá snadno zjistit hrou „najdi tři rozdíly“, že je v mnoha ohledech lepší. Já už těch rozdílů našel za ty roky aspoň deset. Ten nejzásadnější rozdíl asi bude v tom, že Grabmasters můžu hrát.

No a teď malý návod, jak si (třeba) celý týden užít. Pro ty, co si s pěti dny golfu nevědí rady. Co potřebujete jako vstupní ingredience. V první řadě je ideální mít jednoho dobrovolníka s řidičským oprávněním, což můžu být já, jindy zase Máca (to je moje milá žena, která se aktivně účastní, jen to nikdy nedá celý) nebo chudák Ticháček. Pak potřebujete pořádnou porci lososa a nějakou tu (dvě… tři…) lahvinku akurátního nápoje. Ve středu ráno dorazí Ticháček a jede se rovnou na Gráb na Par 3 Contest a večeři šampionů. Je zima a tak se všude topí, co to jde. V bříškách, v klubovně i v udírně. Pak se jede domů a načne se naložený losos. A otevře něco skotského, nebo (druhý plán) irského, v každém případě hnědého. Ráno se vyrazí na první kolo, všechno probíhá velice identicky, jen je to první dlouhý den. Dvakrát devět a po posezeníčku cesta domů a telka. To jen abychom zjistili, že to „tam“ hrajou úplně stejně, jako my „tady“. Jen jsou o pár hodin pozadu. Ráno se jede na druhé kolo a cestou si v autě dáváme dohromady střípky, které nám ulpěly v paměti. To záleží na tom, v kolik se kdo probral a dokázal sledovat aspoň dvě tři rány. Pozor! Někdo dokáže sledovat i dvě tři jamky! A takhle potom ještě dvakrát. Hnědá tekutina ubývá, ale bývá ihned rychle nahrazena mladší nebo starší sestřičkou. Únava roste geometrickou řadou. No a v pondělí se Ticháček sebere a vyrazí do práce. Jednou mu tenhle finální přesun nevyšel časově, protože měl letní gumy a napadl sníh. Tak jsme ho prostě nepustili.

Je to pět fantastických dnů o všem, o čem golf je a má být. Kdo tam nebyl, neuvěří. A počet těch, kdo budou letos zase věřit, je omezený. A je to o to lepší, že se letos hraje o body do WAGRu!!! Rozloučit se nelze jinak, než ikonickou větou klasika a spoluzakladatele nejenom tohoto turnaje, Forbyho; „Vole, kde jste? Hrajeme Grabmasters!“